Kako biram knjigu koju ću da pročitam / kupim?

Mnogo volim knjige! Često se dešava da novac koji dabijem za garderobu ili nešto slično ja protrošim na knjige, ili kupim jeftiniju garderobu, kozmetiku i ostale potrepštine samo da bi mi nešto ostalo i za knjige. Imam ih baš puno. Čak nisam ni sve pročitala. Ali kako se odlučim da kupim baš tu knjigu? 


Daleko od toga da kupujem sve knjige koje želim da pročitam, prosto, ne bih imala novca za to, ne bih imala ni gde da ih smestim. Kupujem pre svega, one knjige koje će mi trebati i koje će mi koristiti oko fakulteta, knjige koje nikada ne mogu da dosade i da ih potisne vreme, koje su bile popularne, i koje će se uvek čitati kao lektira. Kupujem i knjige određenih pisaca, ako, na primer, imam jednu knjigu Trejsi Ševalije, i volim njen rad i želim da pročitam njene knjige više puta, ja se neću smiriti dok ne kupim sve njene knjige. Tako je i sa Lusindom Rajli i Kejt Morton, isto i sa Sarom Desan iako ona piše za mlade. Kada čujeme da je izašla neka njihova knjiga odmah idem da je kupim. Ako mi se svidi sadržaj neke knjige nekog novog pisca onda potražim na interntu recenzije i komentare i odlučim da li ću je kupiti. Postoje i pisci koje sam nekada voela a koji su me razočarali pa sam prestala da kupujem njihove knjige kao što je Aleksandra Poter. Isto tako i Gijom Muso, prestala sam da kupujem njegove knjige, posle sam neke čitala u pdf ali i to mi je dosadilo. Postoje i neke lagane knjige koje bih da pročitam, ali mi svakako ne trebaju jer su manje vredne i tu su samo da bih se opustila ili zabavila. Njih čitam ili u pdf-u ili pozajmim iz biblioteke. Takođe iz biblioteke uzimam i one koje su skupe a trenutno ne mogu da ih priuštim, ili ih nema više u prodaji. Stalno ulazim na Vulkan, Laguna i Delfi sajtove da vidim šta ima novo. Obično na Delfi sajtu ima baš veliki izbor i knjige svih izdavača. Ako se neka knjiga stalno pominje na blogvima, YT ili Instangramu i ako mi zagolica maštu možda i nju kupim. Dešavalos se i da neku knjigu počnem da čitam u pdf-u ili iz biblioteke i da mi se toliko dopadne da odem i kupim je. Trenutno me privlače knjige sa tamatikom rata i holokausta i najčešće njih i kupujem. 

Коментари

 1. Ja sam ranije nasumično kupovala knjige, naravno i klasike, ali i neke, koje možda više neću ni čitati, ali su tada knjige bile baš povoljnije. Ovih dana ih baš retko kupujem, uglavnom su to samo klasici, a ove ostale najčešće čitam u elektronskom izdanju i tek kada se zaljubim baš kupujem. :D

  ОдговориИзбриши
 2. Super post,svaki put kupim drugaciju knjigu a ne znam nacin na koji me privuku <33!

  Nvi post perfecthigh136.blogspot.com

  ОдговориИзбриши
 3. И ја исто радим, купујем књиге истог писца док ми не досади тк.док се не "поквари". А морам озбиљно да се контролишем када је реч о количинама јер ми је понестало места.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. I meni ponestaje mesta. Odlučila sam da ne kupujem ništa do sajma.
   Inače, morala sam da se preselim iz jednog stana u drugi i moji su došli da mi pomognu, hteli su da polude kad su videli količinu knjiga koju su morali da nose do auta, a onda iz auta na drugi (srećom) sprat bez lifta.

   Избриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ostrvo - Meša Selimović

Derviš i smrt - Meša Selimović, citati

Senka vetra - Karlos Ruis Safon, citati