Препорука за читање: Рат и холокауст

Нешто сам размишљала, пошто немам баш пуно времена да читам, да се у потпуности посветим књигама, одлучила сам да овде, по темама, поделим и препоручим књиге које сам прочитала, а о већини њих нисам писала овде.
Тако сам одлучила да прва тема буде рат и холокауст, и тако сваког месеца по једна тема. Ових дана је било актуелна управо ова тема на телевизији, осолбођење Аушвица, па сам инспирисан томе одлучила да баш о томе прво пишем, а већ и птице на грани знају да је управо то моја омиљена тема за читање.

Теби, моја Долорес – Др Саша Божовић

Нисам случајно ставила баш ову књигу на прво место. Управо сам се, читајући је у седном разреду, први пут сусрела са темом холокауст. Први пут сам видела како су људи патили и били мучени, први пут ми се окретало клупче у стомаку док сам читала неку књигу.
Књигу је написала докторка Саша Божовић после завршетка Другог светског рата, о страхотама које је претрпела. По бомбардовању Београда, хапсе је и одводе у логор, иако је била трудна, дакле, нико није поштеђен, ни деца, ни страци, ни труднице. У логору се и порађа, добија ћеркицу Долорес, да би је после тога ослободили у замену за заробљенике. Међутим ту се прича не завршава, већ тек почиње. Она одлази међу српске војнике, да би помагала рањеницима, заједно са тек рођеном девојчицом. Књига је снажнија самим тим што је писана по истинитој причи.
Мислим да данас не може да се нађе да се купи. Можда негде као половна.
Оцена(од 1 до 5): 5

Време смрти – Добрица Ћосић
Књига која се састоји из четири дела и која приказује страхоте Прог светског рата код нас. О овој књизи нећу сада писати, пре свега зато што нисам прочитала сва четири дела, тренутно читам други, па када завршим са читањем. Мислим да је опште позната, јер се срећом ради као школска лектира, на жалост, само први део. Додала бих овде и Ћосићеве Деобе где нам сада говори о Другом светском рату. Још језивија и мрачнија.
Срећом те је Лагуна издала све четири књиге Време смрти, било би лепо да изда и остале.

Последњи воз из Хирошиме – Чарлс Пелегрина

Књига само за оне са јаким стомаком. Ово је документарац који на најдетаљнији и најсликовтији начин приказује Хирошиму и Нагасаки у тренутку пре него што су бачене бомбе на њих, тренутак кад су бачене и наравно, како је све то изгледало после саме експлозије. Језивије,  мрачније и детаљније не може. После ове књиге нисам могла да нађем ништа што би ме више потресло. Слике патње и страдања не излазе из моје главе ни данас, четири година после читања.
Књига је у издању Мона и мањане, сада Вулкана, и коштала је око 150 рсд на сајму у Београду пре неколико године.
Оцена(од 1 до 5): 5

Дан после ноћи – Анита Дајамант

Прича прати четри младе девојке заточене у логору. Срећом, бивају спашене једне октобарске ноћи из логора Атлита. Међутим, ту су оне слике страве и ужаса које приказују жене и њихове патње у логору пре ослобођења.
Књигу је итдала Лагуна пре више година, ја сам је била купила на једној од акција.
Оцена(од 1 до 5): 5

Крадљивица књига – Маркус Зусак

Прашина око ове књиге се дигла, као што обично бива, оног тренутка када је изашао филм, ја га нисам погледала, али сам књигу прочитала много раније. Први проблем је био што нигде нисам могла да нађем да је купим. На крају сам издвојила позамашену суму новца, да би после месец дана изашао филм и књига се, гле чуда, нашла у излозима свих књижара, са новим корицама, наравно из филма. (Намерно стављам књигу са старим корицама.) И онда сам могла да је купим у Делфи књижари са попустом, али касно. Како год. Књига је најбоље описана на самој корици (једно од бољих представљања књиге) па ћу узети за сходно да управо то и ставим овде.
,,Ево једне чињенице:умрећете.
1939. Нацистичка Немачка, земља задржава дах. Смрт није имала никада толико посла. Деветогодишња Лизел живи са својом старатељском породицом у Улици Химел. Родитеље су јој одвели у концентрациони логор. Лизел краде књиге. Ово је њена прича и прича о становницима њене улице , кад су бомбе почеле да падају.
Једна важна напомена: Ову књигу прповеда смрт.
То је мала прича о:
Девојчици
Хармоникашу
Неким фанатичним Немцима
Јеврејском боксеру
И стварно много лоповлука
Требало би да знате још нешто: смрт ће посетити крадљивицу књига три пута.''
Сасвим довољно да заголица машту оног ко жели да је прочита.
Као што сам споменула и ова књига је у издању Лагуне.
Оцена(од 1 до 5): 5

Хелгин дневник – Хелга
О Хелгином дневнику сам скоро писала, па да се не понављам.
Оцена(од 1 до 5): 5

Дечак у пругастој пиџами – Џон Бојн

Ова књига нам не приказује толико живу слику логора, колико дечака који живи преко пута 'Ајшица' и његово виђање рата и то како је он видео људе и дечакае који се по дану шетају у пругастим пиџамама прекп пута његове куће заробљени жицом.
Књигу је издао Вулкан и мислим да има и џепно издање. Снимљен је и истоимени филм.
Оцена(од 1 до 5): 5

Све сам књиге оценила са одличном оценом, вероватно зато што све иду на сам врх мојих најдражих књига, нису све савршене, свако да имају по неки недостатак, али мени су превише драге да бих ја приметила. Обожавам ову тематику.
Следећи пут ћу прпоручити тинејџерске књиге јер је са њима све и почело. Са њима се и родила љубав према читању.