понедељак, 24. фебруар 2014.

Zatočenik nebesa - Karlos Ruis Safon, citati

Te večeri, niko ga nije sprečio da ode, niti se iko oprostio od njega. Pošao je, još jedan među nevidljivima, prema ulicama Barselone koja je mirisala na elektricitet. U daljini je video tornjeve ''Sagrade famijije'' nasukane u prekrivaču crvenih oblaka koji su pretili biblijskim potopom i nastavio da hoda. Koraci su ga odveli do autobuske stanice u Ulici Trafalgar. U džepovima kaputa koji mu je poklonio Armando pronašao je novac. Kupio je kartu s najdužom vožnjom koju je našao i proveo noć u autobusu na pustim putevima pod kišom. Sledećeg dana je učinio isto i tako je, posle nekoliko dana putovanja vozom, peške i autobusom, u ponoć stigao tamo gde ulice nisu imale ime ni kuće broj i gde ga ništa i niko nisu podsećali ni na šta.
Imao je stotinu zanimanja i nijednog prijatelja. Zarađivao je pare koje je trošio. Čiato je knjige o svetu u koje više nije verovao. Počinjao je da piše pisma koja nikad nije znao da završi. Živeo je protiv sećanja i griže savesti. Više nego jednom ispeo se na most ili ivicu provalije i mirno gledao u ambis. U poslednjem trenutku uvek mu se vraćalo sećanje na ono obećanje i pogled Zatočenika Nebesa.
 .'' Šta mislite, Danijele zašto vam otac nikada nije pričao o ratu? Možda mislite da on nema pojma šta se desilo?''
''Ako zna, zašto je ćutao? Zašto ništa nije uradio?''
''Zbog vas, Danijele.Zbog vas. Vaš otac, kao i mnogi kojima je zapalo da žive tih godina, progutao je sve i zaćutao. Izašli su im na nos. I jedna i druga strana i boja. Srećete se sa njima svakoga dana na ulici, a ne vidite ih. Živi su istrulili s tim bolom u sebi da biste vi i drugi mogli da živite. Da se niste usudili da osuđujete svog oca. Nemate prava''
 Dobar lažov zna da je najdelotvornija laž uvek istina iz koje je izvađen ključni deo.
 Sreća ne dolazi u kućne posete, već treba otići po nju.
Od sebe se ne može pobeći.
Lud je onaj ko sebe smatra različitim i veruje da su nedotupavci drugačiji od njega.
Ima vremena  i mesta u kojima je časnije ne biti niko nego biti neko.

Нема коментара:

Постави коментар