понедељак, 19. август 2013.

Popis,,Nina Faber nikada i nije bila u skladu sa svojim vremenom. Nakon nekoliko objavljenih knjiga (uz važnu činjenicu da su je zaobišle sve značajne nagrade), nestala je iz javnosti. Narušena neuspehom i alkoholom, ona naizgled prevazilazi teškoće i susrećemo je na dan objavljivanja njene nove zbirke pesama, Bosfor. Nina je nervozna, a kada naleti na neutemeljenu, nerazumnu, negativnu kritiku, pada joj mrak na oči. Vreme je za payback!
Erlend Lu, o izdavaštvu piše s ironijskim otklonom, o susretu pesnikinje zašle u godine s jednim novim vremenom i o tome koliko se gneva može naći u njoj kada se odluči da stvari uzme u svoje ruke. Iako se ovaj roman može tumačiti pre svega kao jetka kritika nekompetentne književne kritike u sveopštoj krizi izdavaštva, u njemu su i izoštrena, vrlo slojevita oslikavanja psihologa, zaposlenih u Domu književnosti, prodavca i menadžera u knjižari a, posredno, i intelektualne i kulturne sredine uopšte. Haotičan niz epizoda, aluzija, alegorija, začinjen metaforičnim humorom, donosi slikovite opise neobičnih susreta među likovima ovog romana. I baš kada pomislimo da je Popis roman ovog norveškog pisca sa najviše gorčine od svih koje smo do sada pročitali, naletećemo na deo o ježu koji ne podnosi laktozu i nepogrešivo prepoznati luovski stil. Jednodnevni lični ponor glavne junakinje jeste mračna potka ovog romana, ali je njegova glavna tema zapravo položaj umetnika u današnjem vremenu.
Popis po mnogo čemu predstavlja novi pomak u Luovom književnom stvaralaštvu.''

Slučajno sam u jednom časpoisu videla reklamu za ovu knjigu, pa mi je privukla pažnji i odlučila sam da je kupim. Ovo je jedna kratka knjigica, koji ima stotinak strana, čita se za jedan dan. Stil je lak ali ima mnogo teških i mučnih delova. Priča govori o pesnikinji Nini i opisan je jedan dan njenog života, baš onaj kada je izašla njena knjiga i kada su je kritičari veoma loše ocenili. Meni se veoma dopala, vrlo je neobična i pomalo potresna. Nina je jedna neobična žena sa nekim svojim stavom, kada malo bolje razmislim u nekim situacijama je bila više nego u pravu, ali moram da kažem da je i potpuno luda u nekim situacijam i da tada ne mogu da je razume.

Нема коментара:

Постави коментар