Trinaest razloga (knjiga i serija)

Volim kada pročitam neku knjigu, a ona postane popularna tek nakon što se po njoj snimi serija ili film i prođe dugi vremenski period.
Naime, knjigu Trinaest razloga, kupila sam na Laguninoj akciji 3 za 999 još 2012. Serija je snimljena prošle godine i tek tada počinje da se piše malo više o ovoj knjizi.
Autor knjige je Džej Ašer (uskoro u izdanju Lagune još jedno njegovo delo).

Knjiga

Radnju pratimo iz ugla mladića Kleja Džensena koji na izgled živi sasvim uobičajni tinejdžerski život (mrzi tu reč) sve dok jednog dana na terasi svoje kuće nađe paket koji sadrži sedam kaseta čeje su strane numerisane brojevima od 1 do 13. Kada uključi stranu sa brojem jedan, shvata da su to snimci koje je snimila Hana Bejker, devojka koja se nedavno ubila i koja je ostavila neku vrstu oproštajnog pisma u vidu ovih snimaka. Jedan od razloga njenog samoubistva je i on.
Naravno, ja ne želim da vam otkrivam ništa više o radnji, ali veruje da svi znate o čemu se radi, mnogo se pisalo o seriji po blogovima, nemoguće da vam je promaklo. 
Knjigu sam čitala davno, još u srednjoj školi i nisam je shvatala previše ozbiljno, na nju sam gledala kao na romana za mlade sa naznakama ljubavi i trilera. Stil je lagan, zanimljiv, i zaista mi je ostala u lepom sećanju i svakako planiram da je pročitam ponovo. 

Serija 

Serija je počela da se emituje prošle godine na Netfliksu. Originalni naslov je TH1RTEEN R3ASON WHY. Glavne uloge su pripale Dilanu Minetu i Ketrin Langford. Naravno, ima dosta odstupanja od knjige. Pre svega što serija ima dve sezone, prva ima 13 epizoda (očekivano) i manje više se fokusira na knjigu, dakle ista je tema, isti su likovi, isti su razlozi Haninog samoubista. Ono što mi se sviđa jeste što je prikazana prošlost i što se pojavljuje Hana i vidimo jasno njenu priču. Svaka epizoda je posvećena jednom razlogu i jednom liku. Međutim, druga sezona je odrađena potpuno nezavisno od knjige, takođe ima 13 epizoda, i govori nam o onome šta se desilo posle završetka Haninih kaseta. Ponovo je svaka epizoda posvećena po jednom liku i ovog puta se Hana javlja kao Klejova halucinacija i data nam je i druga strana priče, odnosno sada oni koji su krivi za Haninu smrt pričaju svoju verziju.
Serija je odrađena odlično, i može se gledati nezavisno od knjige. Glumci su lepi i odlično rade svoj posao, muzika je savršeno uklopljena, svaka epizoda se završava misteriozno što nas tera da što pre pustimo sledeću. Sadrži i brutalne scene silovanja, nasilja, takođe scena koja prikazuje Hanino samoubistvo, tako da je moj savet da neko ko to ne može da gleda jenostavno premota (kao što sam i ja). 
Mislim da ovoj seriji treba posvetiti više pažnje i shvatiti je ozbiljnije. Obratiti više pažnje na vršnjačko nasilje i razloge zbog kojih se Hana ubila, neki od njih su možda za nekog sitnice, ali za nekog su ozbiljni problemi. I kada stanete i razmislite, svakako ćete se setiti neke osobe koja je doživela neku vidi maltretiranja koji je prikazan u seriji i na koji vi niste gledali ozbiljno ili mislili da nije ništa strašno. 
Zaista sve pohvale za seriju i mislim da mladi trebaju veoma pažljivo da je pogledaju, pa čak i dva puta ako je potrebno.

Knjiga, izdavač: Laguna
Gde možete pogledati seriju? Ovde  i Ovde  i verujem da postoji na još mnogim sajtovima.