четвртак, 04. август 2016.

Kradljivica knjiga - knjiga i film

Ko me prati zna da sam na Instangramu upisana kao Kradljivica_knjigaa, verovatno i na ostalim društvenim mrežama koje manje koristim, ili ih uopšte ne koristim, ali ih eto... imam.

Kradljivica knjiga je jedna od mojih najdražih knjiga, ne zato što je najkvalitetnija od svih koje sam pročitala, prosto ima nečeg u njoj što me je naterala da se zaljubim čim sam pročitala sadržaj.
Na ovom blogu nema njene recenzije jer sam počela da ga pišem posle čitanja. Za knjigu sam čula 2012. i od tada sam tragala za njom sve do početka 2013. Prošla sam ceo Niš i Leskovac, sve knjižare i biblioteke i na kraju kad se nisam ni nadala dočekala me je zaturena na jednoj polici u jednoj knjižaru dok sam tražila nešto sasvim drugo. Imala sam sreću da moje izdanje ima stare korice jer mi se ovo nove koje su se pojavile posle popularnosti filma nikako ne dopadaju.
Danas ne bih ni uzela da pišem o ovome da nisam sinoć pogledala film. Da, tek sam ga sada prvi put pogledala. Mogu da čitam o ratu, mogu da čitam o svim užasima koje čovek čini, ali nikako, ali nikako ne mogu da gledam o ratu, ni filmove, ni ništa slično. Onda sam skupila hrabrost, pomislila šta je najgore što može da mi se dogodi i pustila film...Sada samo želim da podelim utiske i o knjizi i o filmu i biću vrlo kratka.


Naslovna strana novog izdanja

Što se tiče knjige glavna junakinja je devetogodišnja Lizel, radnja je smeštena za vreme Drugog svetskog rata u Nemačku. Njeni roditelji su u logoru, na početku joj umire mali brat, a nju šalju u jednu hraniteljsku porodicu. Uskoro se toj porodici pridružuje i jedan Jevrej, a kao što znamo Nemci nikako nisu smeli da pomažu Jevrejima da se kriju za vreme rata, a ova porodica to radi. Lizel voli da čita, a do knjiga dolazi tako što ih krade.
Stil je veoma neobičan. Smrt meša svoje prste, pa možemo da vidimo šta misli i ona. Brzo se čita i veoma je zanimljiva. Čitavo savršenstvo je pokvario kraj, iznervirala me jedna sitnica, ali koju ja neću spomenuti jer onaj ko bude čitao prost neće doživeti knjigu na isti način ako ja sada ovde napišem šta je bilo na kraju i šta mi je zasmetalo.

Izdavač: Laguna;
Godina izdanja: 2006, kod nas 2008;
Naslov originala: The book thife;
Broj strana: 533;
Žanr: rat, drama;
Ocena (od 1 do 5): 5.

Što se tiče filma, on se u bioskopima pojavio 2014, a reklame su počele da se vrte već 2013. Čast da glumi Lizel pripala je glumici po imenu Sofi Nelis. Traje čitavih 125 minuta, ali ja sam navikla na duge filmove.


Plakat filma 

Gledanje filma sam odlagala tako dugo jer sam se plašila da će mi pokvariti savršenstvo koje mi je dala knjiga. Moram da priznam da je predugo trajao. Što se tiče detalja i da li su isti kao u knjizi ne mogu ništa da napišem jer sam svakako te detalje zaboravila. Sviđa mi se kako izgledaju glumci, kako su predstavili likove. Neke stvari sam doživela mnogo emotivnije nego za vreme čitanja knjige jer sam ja to zamišljala na malo manje suroviji i tragičniji način. 


Iako je film dobro odrađen ja biram knjigu. 

5 коментара:

 1. Hvala ti za ovaj post Jovana :)
  Kradljivica knjiga je takođe jedna od mojih omiljenih knjiga.
  I kako ovakva dela ne mogu a da ne budu ekranizovana, ovaj način predstavljanja dela publici u većini slučajeva knjiga ipak zaseni. Ja sam totalno drugačije zamišljala Lizel i njene staratelje, kuću one bogate porodice iz čije biblioteke ona krade knjige,...
  Kada sam saznala da je snimljen film, nisam mogla da propustim premijeru. Oduševila sam se filmom, ali mi je knjiga sa onim starim koricama, kakvu sam i ja čitala, ipak na prvom mestu!
  Po meni, film je toliko dobar da verujem da bi prevagnuo u borbi sa knjigom kod onoga ko najpre njega pogleda, pa onda pročita knjigu.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Hvala tebi što si posetila moj blog i iznela svoje mišljenje. Veoma mi znači. <3

   Избриши
 2. Ja nažalost knjigu nisam pročitala. Pre godinu dana sam vrtela po kanalima i videla sam da počinje taj film i odlučila sam da ga pogledaj. Ostala sam oduševljena. Film mi se mnogo dopao, i verujem da je knjiga još bolja, tako da ću morati da je kupim!❤

  ОдговориИзбриши
 3. Fantastican post ! Zaista vec duze vreme uzivam u tvojim postovima . Tvoj blog mi je jedan od omiljenih. Od danas sam se i ja prikljucila porodici blogera i bila bih ti zaista zahvalna ako bi posetila moj blog .Puno pozdrava !!!
  https://wonderfullifebloger.blogspot.rs/

  ОдговориИзбриши