недеља, 24. јул 2016.

Sedam Sestara - Lusinda Rajli

Verujem da sam više puta spomenula kako mi je Lusinda jedan od omiljenih pisaca (ne, neću upotrebiti reč književnica a još manje spisateljica). Njene knjige izadaje Laguna, ona je napisala ukupno deset, a kod nas je objavljeno pet, a ja se nadam da će draga MI Laguna objaviti i ostale. 
Ovde možete pogledati koje su sve to knjige prevedene kod nas, a ovde koje je sve napisala.
Prvi put sam se susrela sa njom kada su mi drugovi i drugarice iz odeljenja kupili za osamnesti rođendan, između ostalog, i knjigu Devojčica na litici koju sam ja pročitala za jedan dan i od tada kako koja izađe ja je odmah kupim. 
Ja bih sve njene knjige svrstala u misterije, iako Laguna kaže drama/ljubavna meni lepše zvuči ovo misterija. U svakoj knjizi ima neke mistike, neke tajne, nešto što se tek na poslednjoj strani razotkrije. U svim knjigama se prepliću prošlost i sadašnjost a ja mogo volim kada je knjiga napisana na taj način.
Nedavno sam pročitala Svetlo u prozoru, ali toj knjizi nisam posvetila post, ne znam zašto, možda nisam imala internet, ali sam bila odševljena. Veoma dobra knjiga i toplo je preporučujem.  

Što se tiče knjige Sedam sestara, ona mi je posebno draga jer sam je dobila od Lagune na onom foto-konkrsu, sve jedno bih je kupila prvom prilikom. Koliko sam ja razumela, ovo je prvi deo trilogije a glavni motiv koji će se provlačiti kroz sve knjige jesu zvezde i astronomija.
Glavna junakinja, i osoba kroz čije oči pratimo veći deo priče je Maja, najstarije od šest sestara (ne, nisam pogrešila, šest ih je). Nju i još pet devojčica je usvojio čovek po imenu Soult koji živi u zamku na obali Ženavskog jezera. Zanimljivo je to da su sve devojke iz različitih krajeva sveta i sve su dobile ime po zezdama iz sazvežđa Sedam sestara:


Sve one žive svoje živote odvojeno po svetu, sem Maje koja je sa tatom kući kraj zamka. 
Jednog dana, dobijaju vest da je njihov tata preminuo i sve dolaze u dvorac da saslušaju testament. I tog trenutka počinje prava zavrzlama, a šta je dalje bilo ja nikako neću otkriti.... Zanimljivo je i to da telo njihovog oca nije videla ni jedna od njih, već samo dobijaju informaciju od kućepaziteljke da je on tako želeo, da ga sahrane u moru....

Lusinda ne bi bila ona, kada nam ovde ne bi ubacila još jednu priču, a ovog puta nas vodi u Rio u godinu 1927. gde se upoznajemo sa Izabel koju je otac hteo da uda za nekog bogataša, međutim ona nekako dobija dozvolu od njega da pre venčanja ode u Pariz sa porodicom Ejtora de Silva koji projektuje sklpturu Hrista Iskupitelja. Ona će u Parizu upoznati Lorana i tu počinje njena priča. 
Ako želite da upoznate Rio i pročitate zanimljivu priču o tome kako je nastala ćuvena Hristova statua, ako želite da upoznate Pariz dvadesetih godina prošlog veka i umetnike koji su tu stvarali, obavezno pročitajte ovu knjigu....

I ja zaista ne bih više ništa da otkrivam jer onda neće biti zanimljivo onome ko bude čitao. Stil je lagan, čitljiv, zanimljiv. Brzo sam je pročitala jer sam jedva čekala kraj.

Izdavač: Laguna;
Godina izdanja: 2014, kod nas 2016;
Naslov originala: The Seven Sisters;
Broj strana: 600;
Žanr: misterija, drama, ljubavni;
Ocena (od 1 do 5): 5.

P.S. Nadam se da će Laguna skoro izdati i drugi nastavak, koliko sam ja upućena, treći nije još ni završen. 

13 коментара:

 1. Анониман24. јул 2016. 19:49

  Odličan predlog! Ovo moram pročitati uskoro, baš mi se čini da će mi se dopasti! :)

  ОдговориИзбриши
 2. Moram priznati da nisam čitala ništa od Lusinde Rajli, ali zahvaljujući ovakvim tekstovima dobijem podsticaj i utisak iz prve ruke. Zvuči baš zanimljivo. Vidim da je dosta popularna, u biblioteci je stalno traže i praktično čim se primerak njenog romana vrati, neko drugi ga uzme na čitanje. Mislla sam da je neki laki "ljubić" u pitanju, ali ovo zvuči baš neobično i dobro. Hvala na tekstu!:)

  ОдговориИзбриши
 3. Анониман25. јул 2016. 10:02

  Ja sam citala Devojcica na litici i Ponocna ruza. Jedva cekam da se dokopam i ostalih. Daleko je od klasicnog ljubica, meni se posebno dopada sto prati zivot neke porodice ( barem u ove dve knjige koje sam ja procitala),preplitanje proslosti i sadasnjosti, misterija je takodje prisutna,a pored svega toga i lepo pripoveda. Sve preporuke

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Ja samo mogu da dodam da su se meni ostale mnogo više dopale od Ponoćne ruže i Devojčice na litici. I ove su dobre, ali Svetlo u prozoru je možda i najbolja.

   Избриши
 4. Hvala na prijedlogu, taman sada pišem listu knjiga koje moram pročitati na odmoru :)

  ОдговориИзбриши
 5. Knjiga mi deluje tako savršeno. *-* Moraću što pre da je nabavim, zaista. Radnja mi se mnogo dopada, izgleda veoma zanimljivo. ❤☺☺

  eslyisworldview.blogspot.rs

  ОдговориИзбриши
 6. Obožavam knjige sa malo misterije i tajne koja te drži budnom do poslednje stranice. Nisam čula za ovu autorku ali si me sada zaintrigirala i sigurno ću uzeti da pogledam o čemu se radi.

  ОдговориИзбриши
 7. Анониман26. јул 2016. 13:16

  Odličan predlog za čitanje. Molim knjige sa misterijama pa ću je sigurno pročitati.

  blogfromdreamgirl.blogspot.com - Postavi pitanje za Q & A!

  ОдговориИзбриши
 8. Joj,ja obožavam da čitam tvoj blog,savršen je!Već me je knjiga oduševila,koliko sam ja pročitala,i kako si nam ti opisala,ovo je savršena knjiga!
  http://natalijabeauty.blogspot.rs/

  ОдговориИзбриши
 9. Slažem se odlična knjiga. Ja upravo čitam drugi dio The storm Sister. Izašao je i treći dio.

  ОдговориИзбриши