четвртак, 21. јул 2016.

Ostrvo - Meša Selimović

Meša Selimović je jedan od naših najpoznatijih i načitanijih pisaca. O njegovom životu sam već pisala ovde. Do sada sam pročitala dve njegove knjige Derviš i smrt i Tvrđavu. A danas sam završila čitanje i treće Ostrvo. Nekako su mi ove tri knjige uvek išle zajedno, iako nisu povezena ni na koji način, Vulkan ih je izdao, takođe zajedno. 
Derviš i smrt i Tvrđava su slične i po stilu i po radnji i po opisima, i jedna i druga radnja je smeštena u prošlost. Ostrvo se dosta razlikuje. U romanu Ostrvo radnja je smeštena u svaremeno doba (kada je pisac živeo i stvarao) i kako sam naslov kaže, smeštena je na jednom ostrvo gde žive i glavni junaci Ivan i Katarina strai bračni par. I sam termin ostvrvo označava nešto što je udaljeno i usamljeno od ostatka sveta, pa su tako i naši junaci ostrvljeni i udaljen od ostalih meštana ovog ostrva. Udaljeni su i jedan od drugog. Imaju dva sina koji ne žive sa njima i koji i ne vode brigu o svojim roditeljima. 
Knjiga ima više poglavlja i svako poglavlje može da se shvati kao jedna posebna kratka priča, svako poglavlje nosi u sebi neki događaj, neku pouku, uglavnom je o samoći i otuđenosti.
Knjiga se brzo čita i nije obimna. Iznenadio me je stil koji nije ni nalik onom u Tvrđavi i Dervišu. Ima, kao što smo već navikli kada je reč o Meši, puno lepih rečenica, opisa, istina koje bole, realnosti! Ja sam se pronašča u par navrata u nekim likovima i iskreno, to me je uplašilo. 

Izdavač: Vulkan;
Godina izdanja: Vulkan 2014, delo je prvi put objavljeno 1974;
Broj strana: 198.
Žanr: drama;
Ocena (od 1 do 5): 5.

3 коментара:

 1. Knjiga deluje zaista sjajno. Pročitala sam Selimovićevu knjigu "Derviš i Smrt", ostavila me je bez daha i odmah sam poželela da pročitam još njegovih knjiga. ☺ Prvom prilikom ću nabaviti "Ostrvo". ❤ <33333333333333333333333333333333

  💝 eslyisworldview.blogspot.rs 💝

  ОдговориИзбриши
 2. Ne znam kako, ali promaklo mi je "Ostrvo". :)
  Inače, mnogo volim Mešu. "Derviša" i "Tvrđavu" mi nikada ne dosadi da čitam...probaj sa romanom "Tišine", takođe tema iz XX veka, njegovo prvo delo, a veoma dobro i zanimljivo.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. O, hvla na preporuci. Zaboravila sam da je napisao i tu knjigu. Svakako ću je pročitati. :)

   Избриши