Лондон роуд – Саманта Јанг

Саманта Јанг је шкотска књижевница која је у почетку своје књижевне каријере писал књиге за младе. Написал је четири серијала – десет романа и једну новелу. После тога пише романе за одрасле – Даблин стрит који постаје веома популаран, можда због свог еротског садражаја. У издању Лагуне издате су три њене књиге. Наравно, Даблин стрит, Лондон роуд и Јамајка лејн.

Већ сам прочитала Даблин стирт. Иако ми се допада њен стил писања, немам неку жељуда имам њене књиге на полици, зато сам их читала у електронском издању.
Сада, радњу пратимо из очију Џоане, пријатељице Џошлин, која је била главни лик у предходном роману - Даблин стрит и из чијег смо угла том приликом пратили радњу. Врло занимљиво. Главни лик једне књиге, сада постаје споредни, док је споредни лик из предходне постао главни.
Џо живи са мајком алкохоличарком и млађим братом Колом, ради два посла како би их  издржавала (један је онај у Клуб 39 који нам је познат из предходне књиге), забавља се са Камероном који је богаташ. Бира партнре по томе колико ће помоћи њој и њеној породици, финансијски, а не по томе да ли је привлаче. И онда, као у свакој љубавној причи у њен живот улази Кам, нови бармен који ради у кафићу где и она и који се, гле случајности, досељава да живи у стан испод њеног. Они се прво не подносе, па се, наравно, заљубе. Као што, рекох, типична љубавна прича, али ипак у себи има нешто топло што је привукло моју пажњу. У себи има и драматичну ноту, када је у питању Џоин односи са њеном мајком. Иако Џо има дебели зид око себе и не да ником да јој приђе, не отвара душу и труди се да све проблеме реши сама, Кам ипак нађе начин да јој се приближи. Ту су још и Ели и њена сестра Хана која је тинејџерка и књишки мољац (и њих смо упознаили у предходној књизи). Срећемо се и са ликовима које ће бити централни у следећем делу, Оливија и Најт. Има пуно ликова, па може да буде помало конфузно.  
Заплет је као и свакој другој љубавној причи. Стил ми се свиђа, већ сам споменула да Саманта има лаган, речит и веома реалан стил. Опет ми се не свиђа како су, у неким тренуцима, приказани женски ликови, као обичан објекат, који је пресавршен и који привлачи баш све мушкарце који то одмах отворено говоре. Књига је сасвим у реду. Добра је, али не и одлична.Топло је препоручујем свим цурама.

Омиљени лик: Кол; Оливија;
Најгори лик: Џош – иако је она главни лик предходног дела, и тада ми се свидела, овде ми превише иде на нерве; она је заправо особа која не зна да заћути када треба и мисли да све зна; Фиона – Џоина мајка алкохоличарка;
Оцена (од 1 до 5): 3
Категорија: комедија, љубавни
Издавач или електронско издање: Лагуна; 
Шта сам научила: Понекад је добро срушити зид који градимо око себе

Следеће читам: Саманта Јанг – Јамајка лејн