Препорука за читање – кнњиге за младе


Сара Десен
Наравно на првом месту је Сара Десен. Лагуна је издала четири књиге ове дивне књижевнице: Само слушај, Неко као ти, Препусти се, Истина о вечности. На мојој полици су све четири. Иако спадају у књиге за младе, мислим да свако може да их чита. Њене књиге су оне којима се враћам поново и поново, то је она 'љубав на прво читање­'. Не могу да издвојим ни једну јер су све одличне. Добра је прича, добар је стил, реченице су одличне,још боље су поруке које оне носе. Она је у ове четири књиге успела да обухвати све проблеме који могу да се догоде младима. Сару сам већ једном споменула на блогу.

Само слушај
Прив сусрет са њеним делом је био када сам купила књигу Само слушај. Мислим да сам за њу чула у часопису Океј и свидео ми се опис. Књига ме одушевила. Анабел је девојк која има све. Или се бар тако представља на манекенским снимањима (не, није она никако једна од оних размажених девојчица). Има проблем са својом пријатељицом Софи. Њена сестра болује од анорексије. Она бива одбачена и у школи и код куће и повлачи се у себи. Онда упознаје Овена, дечка који је опседнут музиком и увек каже истину.
Неко као ти
Прича о две најбоље пријатељице Хали и Скарлет иако потпуно различите. Хали повчена и тиха са строгим родитељима, а Скарлет храбра и радознала. Проблем почиње када Скарлетин момак погине, а она схвати да је трудна. Ова књига има ону јаку и тешку тему – малолетничка трудноћа. Приказује нам како је Скарлет кроз све то прошла.
Препусти се
Овен је прошла кроз тежак период у животу, њени родитељи су се развели, а њен отац има нову жено и бебу са њом. Мора да проведе лето са њима у малом месту. Тамо упознаје Ели, дечака који као и она пати од несанице и који је другачији од других.
Истина о вечности
Последња Сарина књига која је изашла код нас говори о Мејси која покушава да се суочи са губитком оца. Почиње да ради у кетеринг служби и тамо упознаје Веса.


Ми деца са станице Зоо – Кристијана Ф
Шта да кажем о овој књизи што већ нисам рекла када сам пислао њој овде. Осим да свако треба да је прочита.


Тринаест разлога – Џеј Агер
Причу пратимо из угла Клеја, који једног дана добија пакет са касетама са поруком да их редом преслуша и проследи даље. Тринест разлога због којих се његова другарица убила и синимла их на касетам, један од њих је и он.Он је дакле, на неки начин, одговоран за њену смрт. Из прва он не жели да преслуша касет и види зашто је Хана одлучила да се убије, али не зна, зашто би један од разлога њене смрти био управо он.

Џпн Грин – У потрази за Аљаском
Верујем да је свима Џон познат као аутор тренутно веома популарне књиге Криве су звезде, али ја бих се овде ипак ослонила на књигу У потрази за Аљаском. Да разјасним, Аљаска је девојка, не онај хладни део Америке, како већина помисли кад прочита наслов. Главни јунак је Мајлс који воли да чита о реченицама које су пре смрти изговорили велики људи. Одлази у интернет и тамо упознаје Аљаску забавну и уврнуту девојку.

Бели олеандер – Џенет Фич
Можда сте гледали филм приказали су га неколико пута на Првој. Филм је добар, али је књига савршенство. И о њој сам писала, па да се не понављам.


Сесилија Ахерн



Вероватно сте чули за филм П.С. Волим те, управо је снимљен по књизи ове дивне књижевнице, али ја сада нећу споменути ту књигу, већ друге две.
На крају дуге
Прича о Рози и Алексу и њиховом детињству, пријатељству, раздвајању. Шта је посебно код ове књиге? Њен стил! Ово није књига написан класичним стилом, она се састоји из преписке Рози и Алекса. Радњу видимо и пратимо само на основу њихове преписке, од цедуљица на часу, преко писама, мејлова, порука. И то је оно што ову књигу чини другачијом.
Књига сутрашњице
Тамара је цура која никад није мислила на своју будућност и живела је само у садашњости. Сели се у малом селу и тамо упознаје момка који има путујућу библиотеку у којој она проналази једну стару закључану књигу која ће јој променити поглед на свет.


Кад ово будеш читала – Лола Џеј
Још једна занимљива књига која говори о Лоси која добија приручник који јој је написао отац пре смрти. Она тако пролази кроз тинјеџерске пробле уз савете оца које је он записао у тој бележници.

Кенделс Бушне



Она је можда познатија као ауторка Сикс и град, али ја то нећу да препоручим јер је књига изузетно глупа, али ћу да препоручим две књиге које су намењене девојчицама и које нам приказују тинејџерске дане чувене Кери Бредшо.
Керини дневници
Кери је девојка која живи у малом граду и жели више. Овде још увек не видимо њене чувене три другарице, још се није сусрела са њима, али има старе и проблеме са њима. Упознаје дасу Себастијана Кида. Приказана је и њена породица и однос са њом.
Лето и град
Ово је наставак Кериних дневника и она је сада стигла у Њујорк. Сада видимо њене прве дане у великом граду, како се снашла и како започиње да пише. Овде већ упознаје Самнту.


Следећа препорука: Класици