U senci moga brata - Uve Tim



Knjigu U senci moga brata kupila sam kada je bila akcija 10 za 999, dugo pre toga sam želela da je kupim, nju je Laguna izdala još 2012. pa se zbog toga verovatno i provlačila po raznim akcijama.

Uve piše biografiju u kojoj centralno mesto zauzima njegov otac i njegov brat, malo manje piše o sestri i majci. Naim, on piše o Drugom svetskom ratu, o tome kakva je situacija bila u Nemačkoj, kroz šta je sve prošla njegova porodica. Piše o starijem bratu koji se dobrovoljno prijavio u SS,  u elitnu jedinicu Mrtvačka glava gde je i izgubio svoj život kada je imao svega 19 godina. Iznosi odlomke iz bratovljevog dnevnika i pokušava da odgovori na neka pitanja. Zašto se prijavio da ubija ljude? Kako se on osećao kada je ubijao ljude? On svog brata nije ni čestito poznavao zato što je bio mali kada se sve to odvijalo, ali je uvek bio u njegovoj senci, još i pre nego što je brat poginuo, u bratovljevoj senci je bila i njihova starija sestra. Nakon njegove smrti senka počinje da bude veća, a porodica polako počinje da klizi u propast. Najupečatljivije je ponašanje njegovog oca koji se najteže suočava sa smrti svoga junaka. 

Knjiga je teška, pisac stalno skače sa teme na teme, događaje ne prikazuje hronološki, ali to mi nije smtalo pri čitanju već mi povećaljo uživanje i uzbuđenje. Očekivala sam malo više jezivijih opisa i odgovore na neka pitanja, al toga nije bilo, to je jedina mana. 

Pisati o patnji , o žrtvama, to znači postaviti pitanje i o krivcima, o krivici, o razlozima zlodela i smrti - kao što postoji predstava o anđelima koji knjiže sva sramna dela i patnje ljudi.

Kategorija: Knjige o ratu, biografija, drama
Izdavač: Laguna, 2012.
Ocena (od 1 do 5): 4
Broj strana: 152