Džejn Ostin

Na današnji dan 1817.godine preminula je čuvena engleska književnica Džejn Ostin.



Rođena je 16.decembra 1775. u Stiventonu u Engleskoj. Otac joj je bio parohijski sveštenik. Imala je šestoro braće i stariju sestru. Osnovno obrazovanja je dobila pohađajući školu za devojke. Bila je mnogo više obrazovanije od ostalih devojaka u to doba. Veoma rano je počela da piše i već 1789. je objavila svoju prvu priču. Dobija bračnu ponudu jednog bogatog čoveka koji je bio šest godina mlađi od nje. Ona je u prvi mah pristala, ali se predomislila uz obrazloženje da ne voli svog budućeg muža. ,,Sve se može istrpeti i zdržati, ali brak bez ljubavi ne.'' Posle smrti oca, ona se sa majko seli u Četonu gde živi mirnim životom, ta kuća je danas muzej.  Tamo se razbolela i morala je da se preseli u Vinčester gde je i preminula 18.jula 1817. i sahranjena u jednoj katedrali. 
Svoja dela, Džejn je objavljivala anonimno. Sva njena dela su bila pisan pod uticajem romantizma i bila su ljubavnog karaktera. Za sobom je ostavila šest romana Razum i osećajnost 1811, Gordost i predrasude 1813, Mensfild park 1814, Ema 1815, Nortangerska opatija 1818. i Pod tuđim uticajem 1818. kao i mnoga kraća dela.

Njena dela važe za svetske klasike, za dela koja nikad neće ni zastareti ni umreti. Zanimljivo je to kako devojka koja se nikada nije udavala i živela kao usedelica usamljeničkim životom piše o ljubavi koja sve pobeđuje. Iz njenih dela se može naučiti puno o Engleskoj kulturi iz tog doba. Stil je malo složeniji i teži za čitanje, ali je veoma lep sa puno detaljnih opisa engleske tradicije i kulture. Ona je umela na jedan poseban način da predstvai devojke toga doba.

Zanimljiva izdanja njenih dela u Engleskoj.