Pitanja i odgovori


Pre nekoliko nedelja sam gledala film Milioner iz blata koji je snimljen po ovoj knjizi. Na moju veliku žalost propuštila sam prvih petnaestak minuta. Film mi se svideo, pa sam dobila želju da pročitam i njigu. 
,,Ram Muhamed Tomas je uhapšen. Zato što je tačno odgovorio na svih dvanaest pitanja u kvizu Ko će osvojiti milijardu? Zato što siroče koje nikada nije pročitalo novine niti išlo u školu ne može znati ime predsednika Amerike, gde se nalaze piramide ili naslove Šekspirovih drama.

Osim ako je varao.

Pošto ga advokat neočekivano izbavlja iz zatvora, Ram gleda snimak svog savršenog televizijskog nastupa i vodi nas na čudesno putovanje kroz svoj život - od dana kada je spasen iz kante za otpadke, preko zaposlenja kod ostarele holivudske zvezde, upoznavanja sa australijskim pukovnikom opsednutim špijunažom, preko karijere preterano maštovitog turističkog vodiča u Tadž Mahalu do zaljubljivanja u mladu prostitutku Nitu. Vođen mudrostima prikupljenim za osamnaest godina svakodnevne borbe za opstanak, Ram pronalazi odgovore ne samo na iz kviza, već i na pitanja o sebi samom i svetu koji ga okružuje.

Istinski topla i humana, radnja Pitanja i odgovora, smeštena u savremenu Indiju, predstavlja izuzetnu mešavinu komičnog i dirljivog. Prikazujući ljudski rod u svoj svojoj bedi i slavi, Vikas Svarup nam daje kaleidoskopsku sliku borbe dobra protiv zla, i onoga što se dešava kada jedan dečak u životu nema drugog izbora - sem da preživi.''


Moram da kažem da je knjiga prilično drugačija od filma. Ja to baš i ne volim. Ako neki pisac napiše dobru knjigu i ako već odluče da po njij snime film neka to rade doslovno, a ne samo da menjaju.
Tomas je, dakle, imao sreću da u kvizu dobije samo ona pitanja na koja je znao odgovor. On je siroče, bez škole, bez igde ikog, bez kuće. Preživljava tako što mu neko udeli milostinju ili što dobije neki posao. U životu je video i doživeo mnoge surome i teške stvari, ali ipak ima u nekim trenucima veliku sreću. Ima sličnosti sa Lovcem na zmajeve, ne po tematici, već po opisu nekih surovih scena. 
Na jdean veoma jak i jeziv je opisan život mladih u Indiji, i ja ovoj knjizi verujem. Nije čudo da se na vestima čuje kakve se sve gadosti rade deci i devojkama danas u Indiji. Ima potresnih scena. Ima lepih opisa i rečenica, malo više slučajnosti. 

Citari:
,,Istina je ponekad čudnija od mašte.''

,,Odavno sam shvatio da snovi imaju vlast samo nad našim umom.''

,,Ljubav se ne dešava u trenu. Ona vam se prišunja, a onda vam preokrene život naopačke. Oboji vam časove jave i ispuni snove. Počinjete da hodate kroz vazduh i vidite život u blistavim novim bojama. Ali takodje donosi sa sobom i divnu agoniju, slatke muke.''

Scene iz filma Milioner iz blata