After - Ana Tod (serijal), 2.deo

Prvi deo posta i utiske o prve dve knjige iz srijala imate OVDE.
After 3 - Posle pada I

Treći deo iz serijala After kod nas je podeljen u dve knjige. Kao što sam rekla, drugi deo nije ostavi neki utiska na mene, tačnije, ništa se nije ni desilo što da bi i ostavilo neki utisak. U trećem delu se već nešto dešava, a ja se plašim da ne otkrijem previše od radnje i pokvarim utiske onom ko se odluči za da čita ceo serijal. Dakle, Tesa i Hardin se i dalje svađaju, pojavljuju se novi likovi, najupečatljiviji je lik Tesinog oca, koji je napustio dok je bila dete i prosto nas vuče da čitamo i vidimo šta će biti sa njihovim odnosima. Tesa i Hardin pokušavaju da žive sami u stanu, ali se i dalje stalno  svađaju. Te kao vrhunac tih svađa biva da ona odlučuje da se preseli u Sjetal i tamo nastavi sa školovanjem i stažiranjem.
Opet priču pratimo iz dva ugla, Tesinog i Hardinovog, javljaju se i novi likovi i detaljnije prikazuju stari. Glavni junaci se menjaju, pogotovo Tesa koja više nije onako fina i povučena, te se javlja i još jedan momak u njenom životu, ali ne bih da otkrivam detalje. Voela bih da je detaljnije razrađen njen odnos sa majkom, ali možda je to autorka ostavila za neki drugi nastavak.

After 4 - Posle pada II

Tesa je sada već u Sijetlu, gde živi baš kod tih ljudi kod kojih stažira u nekoj ogromnoj kući i ima skoro pa savršen život. Od svih detalja taj mi je nekako najviše zasmetao, nekako mi prelazi one granice realnog.
Kako prolazi sve više i više stranica počinju da se javljaju i poneke nelogičnosti, uvode se scene i opisi koji nemaju ama baš nikakvu ulogu u romanu, u potpunosti su beskorisne, samo su tu da popune stranice. Dakle na pedeset strana se ništa bitno ne dešava, ponovalja se nešto, vrti se u krug, i onda na desetak strana nešto što me trgne i da mi bal malčice snage da čitam dalje.
Kao što sam pomenula, od druge knjige počinjemo da pratimo radnju iz Tesinog i iz Hardinovog ugla, međutim, kako su stranice odmicale, ja sam počela da sumnjam u ono šta oni kažu, počela sam da sumnjamnjam da su ovi pripovedači i te kako nepouzdani i to je počelo da me nervira. Stalno sam isčekivala da se nešto otkrije, desi, razreši, smiri.

After 5 - Posle srećnog kraja

Polako počinje da liči na špansku seriju. Sada se već u priču upleću Harinovi roditelji i njihovi prijatelji, pa njihovi sukobi i prevare iz mladosti, naravno, sve to ne desetak strana, ostalo je red svađa, red pomirenja. Pokušaji autorke da unese neku dramu koja započne, ali onda gubi svaki mogući smisao. Trudi se da bude mračnije i potiskuje onu vedrinu iz prvog dela. Tesa i Hardin su mi isuviše sebični i usamljeni. Polako samo počela i da razumem njegovu ljubomoru jer je ona neoudlučna i stalno je u kontaktu sa drugim momcima koji su ama baš svi - zaljubljeni u nju. 
Ogroman problem sa vremenom! U ovoj knjizi postoje veliki razmaci od događaja do događaja. (Ne mislim na epilog, to mi je sasvim korektno)
Ipak, kraj je pun topline i izmamio mi je osmeh na lice. 

After 6 - Before

Razlog što sam se nekako dovukla do šeste knjige jeste taj što je u sadržaju pisalo da se ovde Tesina i Hardinova priča vidi iz uglova drugih likova, da je prikazan i njihov život pre ove ljubavne priče, i prosto nisam mogla da odolim. 
Ovde imamo neke delove iz detinjstva većine junaka, i događaje iz prve knjige samo iz drugih uglova. 
Mislim da ovo nikako nije bilo u planu, već je tu samo zbog velike prodaje prethodnih nastavaka. Jeste da zaokružuje priču u jednu celinu, ali mi je nekao veštački. 

Celokupni utisak: Ovaj serijal bi bio ok da je sveden na dve knjige. Na stranu sve ostalo, ovde pre svega smeta toliko broj strana i ponavljanje jednih te istih stvari bez razloga. Zbog tolike količine bespotrebnog teksta i mnogi lepi trenuci padaju u vodu.  Pouka: Momci ne budite kao Hardin, devojka nije vaše vlasništo koliko god da je volite, ona IMA sva prava i slobodu da se druži sa kim hoće i izlazi sa društvom kad god poželi. Devojke, ne opraštajte momcima kada vam zabranjuju nešto, ne prelazite preko nasilnog ponašanja koje oni imaju bilo prema kome.

I da, još jedan detalj, mnogo mi se dopalo što se na početku knjige nalazi PlayLista, volim da povezujem muziku i knjigu, žao mi je samo što autorka nije stavila i na ostalim knjigama. 

After 3
Izdavač: Čarobna knjiga
Godina izdanja: 2014, kod nas 2016
Broj strana: 368
Ocena: ★☆☆☆☆

After 4 
Izdavač: Čarobna knjiga
Godina izdanja: 2014, kod nas 2016
Broj strana: 344
Ocena: ★☆☆☆☆


After 5
Izdavač: Čarobna knjiga
Godina izdanja: 2015, kod nas 2017
Broj strana: 424
Ocena: ★★★☆☆

After 6
Izdavač: Čarobna knjiga
Godina izdanja: 2015, kod nas 2017
Broj strana: 304
Ocena: ★★★☆☆