Čudesni svetovi Tolkina i Roulingove

Ponosna sam na to što je moja generacija ta koja je odrastala uz filmove i knjige o Hariju Poteru a pomalo i uz Gospodara prstenova, koji je stariji od Harija. Ta dva sveta su nešto posebno. Tolkin i Rouling nisu stvorili samo dva remek dela već dva neverovatna i fascinantna sveta. Od naučne fantastike samo mogu da čitam ova dva izuzetna pisca i ništa više. Žao mi je samo što nisam našla za shodno ranije da čitam Gospodara prstenova već ga čitam na pragu moje dvadeset prve godine. Mada kad malo bolje razmislim, nikad nije kasno za ovako dobru knjigu. Nadam se, da će generacije koje dolaze, bar upola manje od nas voleti ova dva sveta, u ovo doba interneta i društvenih mreža, teško je naterati dete da čita neku knjug, a kamo li neku ovako dobru i kvalitetnu. Mislim da nije postojala osoba u mom odeljenu u Gimnaziji koja nije pročitala bar jednu od Roulingovih ili Tolkonovih knjiga i odgledal baš sve filmove. Ovaj svet je pored knjiga dao i dobre filmove (izuzev malog skretanja sa puta kada su upitaynu četvrti i peti nastavak o Hariju). Prosto je neverovatno koliko su ova dva pisca nadarena kada su uspeli da stvore ta dva sveta koja žive i danas i za koje je svako čuo.
Knjige su toliko dobre, stil pisanja, likovi, priča, sve je tako sklopljeno i kod jednog i kod drugog pisca da kada jednom uđeš u svet magije prosto ne možeš da se odvojiš od njega i da prestaneš da čitaš. Ja sam poslednji deo Harija pročitala za jedan vikend. Nisam znala šta se zbiva oko mene, zaboravila sam ne sve oko mene, bila je važna samo ta knjiga koju držim u rukama, taj svet čarobnjaka.

Tolkin

Puno ime mu je Džon Ronald Ruel Tolkin. Rođen je 1892. u Oksfordu, a preminu je 1973.  Bio je profesor engleskog jezika i književnosti na Oksfordu. Pisao je i prozu i poeziju, ali ono što mu je donelo međunarodnu slavu jesu njegova čuvena dela o Hobitim, odnosno Gospodar prstenova.
Veoma rano je izgubi oca i majku, pa je mora sam o sebi da se stara. Još od malena su ga privlačili jezici. Upoznaje Edit Bart, kada je imao 16 godina, devojku u koju se zaljubljuje i koja mu je kasnije poslužila kao inspiracije za stvaranje lika Lutijene. Ona je bila starija od njega tri godine. Uprkos mnogim preprekama uspeo je da se oženi njome. Njegov štićenik mu je zabranio da se viđa sa njom dok ne napuni 21, kada je napunio, pronašao je, ali je ona bila verena za drugog, pa je raskinula veridbu, prešla u katolike i udala se za njega. Dobili su četvoro dece. Za vreme Prvog svetskog rata bio je na frontovima i tada počinje da piše o Srednjoj zemlji dok se odmara u rovu od borbe.

Tolkin je uživao u pisanju izmišljenih priča sa nestvarnim likovima I događajim, nikada nije ni slutio da će mu njegove knjige doneti slavu. Godine 1937, na nagovor bivšeg studenta, izdaje knjigu Hobit koju posvećuje svojoj deci. Iako delo namenjeo deci, ono postaje veoma popularno I kod odraslih, pa izdavačka kuća traži od njega da napiše nastavke. I tako nastaje čuveni serijal Gospodar prstenova. Trebalo mu je više od deset godina da u potpunosti završi ovo delo. Imao je veliku podrašku od prijateljice K.S. Lusi (za one koji ne znaju, autorke čuvenog serijala o Narniji). Delo piše u period od 1937. Do 1949. A izdato je u periodu od 1954. do 1955. Prvobitno je zamišljeno kao jednotomno, ali izlazi u tri toma – Družina prstena, Dve kule I Povratak kralja  (kasnije I filmovi izlaze u tri nastavka) zapravo sadrži pet delova: Povratak senke, Družina prstena, Izdaja Iznegarda, Put u Mordor, Rat za prsten, Povratak kralja. Radnja Gospodara prstenova počinje nakon 60 godina od one koja se dešava u Hobitu. Tolkin ovim knjigama nije stvorio samo delo, već čitav svet – Srednju zemlju, nove jezike kojima se služe njegovi junaci – vilovnjački jezici – kvenija I sindarin. Verujem da ne postoji osoba koja nije čula za Mordor, Froda, Orke, Froda, Pipina, Sema, Lagolasa, Bilba, Goluma, čuvenog čarobnjaka Gandalfa. Prikazuje nam doba hobita, vilovnjaka, čarobnjaka, patuljaka, drveća koje hoda, džinova. Ostavlja mape Srednjeg sveta i datira događaje.
U univerzitetu Market u SAD-u čuvaju se njegovi originalni rukopisi.

Piter Džekson je režirao Gospodara prstenova u tri filma od 2001. do 2003.  Tu je I animirani film iz 1978.koji nikada nije dobio nastavak. Hobit je adaptiran u tri nastavka od 2012. do 2014. Mislim da je svakako Gospodar prstenova stekao mnogo veću slavu od Hobita. Hobit predhodi Gospodaru prstenova, I ja baš nisam oduševljena tom činjenicum što su prvo sniili Gospodara.
Filmovi su dobili veliki broj Oskara, nalaze se na najvišim pozicijama rang lista, zaradili su veliku količinu novca, što samo govori koliko su dobro odrađeni. Sva tri dela snimana su odjednom I snimanje je trajalao 274 dana na Novom Zelandu. Iako I sada traje oko tri sata, prvi deo filma je pri prvoj montaži trajao 4 sata I 30 minuta.

Rouling

Džoana Mari Rouling, možda poznatija kao Dž. K. Rouling, rođena je 1965.u Engleskoj, u Bristolu. Poznata je po svom čuvenom serijalu o Hari Poteru.
Po zavrašetku univerziteta radi Amnesti Internešnel u Londonu, gde I počinje da piše svoje delo o Hari Poteru. Da bi se početkom devedesetih presečlila u Portugal, ali zbog neuspelog braka, vraća se sa ćerkom u Englesku, u Edinburg, gde živi od socijalne pomoći. Njeno prvo delo Hari Poter I kamen mudrosti odbijaju da izdaju mnoge izdavačke kuće, da bi delo, kada je konačno 1997. izdato napravilo veliki bum u svetu. Delo je izdato u preko 200 zemalja, prevedeno na više od 60 jezika. Jedna obična engleska domaćica postaje jedna od najbogatijih žena na svetu. Stvara novi svet čarobnjaka koji postaje popuularan I mnđu svim generacijama u društvu. Stvara čuvenu školu za čarobnjake I veštice Hogvorts, čuvenog čarobnjaka Dambladora, profesore, učenike, čarobnjački sport kvidič, čarobnjačke spravice, životinje, Diagon aleju, čarobnjačku banku. Snejp, Čudljivko, Lupin, Ron, Hermiona, Luna, Dobi, Belatriks, Lord Voldemor I mnoštvo drugih likova, magičnih stvorenja za koje je gotovo svaka osoba na planeti čula. Svaki lik je u potpunosti izgrađen, gotovo da može da se napiše njegova biografija, svaki predmet ima svoju istoriju. Serijal o Hariju Izlazi u sedam nastavka do 2007, a naravno, dobija I svoje mesto na filmskom platnu u osam filmova koji izlaze od 2001. Do 2012. Izdaje I knjige koje su vezan za Harijev svet Kvidič kroz vekove I Fantastične zveri I gde ih naći. Zanimljivo je das u junaci u serijalu o Hariju u svojoj čuvenoj školi upravo učili I iz ovh knjiga.

Rouling kasnije piše još neka dela koja doživljavaju veliki uspeh, ali ništa nije veliko kao Hari Poter.

Tako dva velika engleska pisca ostavljaju za sobom dva velika čarobna sveta koja su u potpunosti izgrađena I toliko popularna da deluju kao da su stvarni. Nadam se samo da nikad neće umerti jer vredi pročitai oba autra. Podjednako su dobri, po nečemu slični, po nečemu različiti. Njohova dela treba da dobiju status kalasika za sva vremena I za sve uzraste.