Gradovi i knjige #1

Pre neki dan sam završila čitanje knjige Sedam sestara i baš sam nešto razmišljala kako sam kroz tu knjigu naučila toliko toga o Riu i Parizu dvadesetih godina. Već sam spomenula da bih volela da napišem jedan post o tome gde je smeštena radnja nekih romana. U razmišljanju sam otišla toliko daleko da sam se zapitala da li bih kupila neku knjigu samo zato što se radnja odigrava u nekom određenom gradu i baš sam se setila da sam to jednom uradila. Kupila sam knjigu Knjiga o ludilu i lekovima samo zato što je na naslovnoj strani bila Venecija i zato što sam pretpostavila da se radnja odigrava upravo tu, ali ništa od toga, nisam je ni pročitala. Nemojte da kupujete knjige na taj način.
Sve u svemu, kada pisac smesti radnju u određeni grad i posveti tom gradu neki deo onda onaj ko čita na drugoj strani planete može da sazna nešto novo o tom gradu. Još je uzbudljivije kada pomene stvarna mesta i stvarne likove i događaje pa prosto možeš da nađeš sliku na internetu i vidiš gde se stvarno nešto dogodilo, a i da su izmišljeni likovi i radnja, a mesto postoji, opet je zanimljivo da se vidi kako to mesto izgleda.
Odabrala sam neke knjige i pokušaću da koliko toliko ubacim slike gradova, približno iz vremena kada se radnja odigrava. 


Barselona
Naravno, odmah pomislim na Safona. Sve njegove četiri knjige Senka vetra, Igra anđela, Zatočenik nebesa i Marina su smeštene u ovde. Dok nisam uzela da čitam ove knjigu Barselona me nije privlačila, ali je Safon tako divno opisao da sam tih dana provodilia sate tražeći slike stare Barselone da bih što bolje stvorila sliku u glavi okruženja gde se odigrava radnja.

Berlin
O tome kako je izgledao Berlin za vreme Drugog svetskog rata najbolje govori Kradljivica knjiga, a o tome kako je izgledao sedamdesetih u Mi deca sa stanice Zoo. Mi deca sa stanice Zoo je roman koji je napisan po istinitoj priči i sudbini Kristijane F, tako da to upotpunjuje vernu sliku Berlina tog doba.


Delft 
(Holandija)
Devojka sa bisernom minđušom je roman Trejsi Ševalije gde se ona oslanja na istorijske činjenice i piše nam o slikaru Johanesu Vermeru i devojci koju je naslikao, o njihovom odnoso. Na veoma lep način nam i slika vreme baroka u Delftu.
A ovako ga je i sam Vermer video
(Vermerove slike)


Amsterdam
Verujem da svi znate za Anu Frank. Bila sam veoma srećn kada sam pre mnogo godina dobila internet i videla kuću, odnosno njeno skrovište. Ja sam ovu knjigu čitala više puta i mnogo je volim. 

London
Dve moje omiljene knjige čija je radnja smeštena u Londonu su Plameni sjaj Trejsi Ševaliji i Pomen Ane Houp. U prvoj nam je prikazan 18. vek, a u drugoj Drugi svetski rat. 

Kabul
Svi romani Halida Huseina su smešteni u Kabulu, ili bar deo radnje. Znamo kava je situacija u njegovim romanima, slična je i danas, tako da nisam smela da istražujem puno po internetu, ko zna kakve slike može da mi izbaci, ja zaista ne bih mogla da podnesem da vidim to. Ali ono malo što sam videla... bio je zaista lep grad. 
 

Njujork
U Njujorku su smeštene knjige Leto i grad i Volim Njujork gde je opisan savremeni i ubrazani život mladih devojaka. I u jednom i u drugom romanu je Njujor prikazan zanimljivo. 
 


San Francisko
Ovaj grad sam najbolje upoznala u romanu Ostani kraj mene Gijoma Musoa, iako mi on nije toliko drag kao pisac, prvih nekoliko romana su dobri.  


Stari Rim
A za kraj nešto posebno. Stari Rim je odlično prikazan u Vestalkinoj priči. Imala sam tu čast da se uverim i uživo. Ne, nisam se vratila u prošlost, već sam posetila Rim i videla ostatek hramova gde je smeštena radnja.

U ovom postu sam spomenula samo knjige koje su mi bile pri ruci i za koje nisam morala puno da razmišljam i da se prisećam gde je radnja smeštena. U svima je dobra deo posvećen gradovima i mestima gde se radnja odigrava. Ja sam, naravno, pročitala mnogo više knjiaga i nadam se da ću posvetiti još jedan post ovoj temi, ili bar dopuniti ovaj, samo kada imam malo više vremenea, jer ovo sada je bilo brzooooooo.