Posle tebe - Džodžo Mojes

Dvoumila sam se da li da pročitam nastavka knjige Dok nisam srela tebe plašeći se da će mi pokvariti utisak, s druge strane, mrzim kada ne završim stvari do kraja, pokušala sam da čitam nešto drugo, ali nije išlo, što je najgore, pokušala sam da čitam i Posle tebe, ali ni to nije išlo sve do jednog momenta.


Knjiga Posle tebe je nastavak priče o Lu. (O knjizi Dok nisam srela tebe pisala sam ovde.) Lu prolazi kroz veoma težak period. Pati za Vilom, sa porodicom je izgubila kontakt, radi kao konobarica na aerodromu, posećuje neku grupnu terapiju sa ljudima koji su izgubili neku voljenu osobu. Jedne noći doživljava nesreću tako što pada sa terase svog novog stana te završi u bolnicu. Pokušava da se promeni, menja svoj stil i nekako je zrelija, ozbiljnija. Jedne noći neko zakuca na njena vrata i to je onaj momenat koji je sasvim neočekivan, gde mi je donja vilica pala do poda i koji se pojvaio u trenutku kada stvarno više nisam mogla da izdržim da čitam. Ja vam neću otkriti ko se pojavio jer onda nikako ne bi bilo zanimljivo onima koji se odluče da čitaju ovu knjigu.
Ovo nije ljubavna priča, nema patetika. Naravno da će Lu upoznati jednog momka, ali to je samo epizoda, akcenat je staljen na odnos između Lu i one osobe koja je zakucala na njena vrata.

Ono što bih još dodala jeste da je pripovedač ponov Lu, da je stil malo ozbilniji, da je sam pisac sazreo kao i junaci. Za razliku od prvog dela, koji je bio vrlo dinamičan, ovde postoje neki događaji i opisi koji su sasvim nevažni za sam tok radnje i dosadni. Recimo, na više strana opisuje kako lekari iz hitne pomažu pijancim ispred nekog kafića - sasvim nevažno, dosadno, nepotrebno. 

Žao mi je što ne mogu da napišem par rečenica o liku koji se pojavljuje jer je zaista odlično izgrađen, kao što rekoh, moglo bi da pokvari utiske onima koji posle ovoga požele da pročitaju knjigu.  

Mislim da nije neophodno da se pročita knjiga Dok nisam srela tebe da bi se razumeo ovaj nastavak, dovoljno je samo pogledati film. 

Ovo je jedna vrlo poučna priča koju sve devojčice treba pažljivo da pročitaju, pogotovo neke delove. 

 Naslov originala: After you;
Godina izdanja: 2015, kod nas 2016;
Izdavač: Vulkan, može se pronaći i elektronska verzija ovde;
Broj strana: 336;
Vreme radnje: 2009;
Mesto radnje: Engleska;
Žanr: drama;
Ocean (od 1 do 5): 4.