Aplikacije - Čitač elektronskih knjiga - Aldiko i Klasici srpske književnosti

Pošto sam već dva posta posvetila sajtovima sa elektronskim knjigama, da se nadovežem na tu temu, spomenuću danas i dve aplikacije za telefone i tablete koje su vezane za elektronska izdanja. 



Kao što vidite u Play prodavnici postoji veliki broj čitača elektronskih knjiga, ja sam skinula, a zatim odmah i obrisala, bar desetak dok nisam naišla na onaj koji mi najviše odgovara. 

Aldiko

Reč je o aplikaciji koja se zove Aldiko. Zauzima vrlo malo memoriju. Ono što je važno jeste da je potrebno da najpre skinemo elektronska izdanja knjiga koja želimo da pročitamo u telefon i da ih dodamo u aplikaciju. 

Dobijamo našu virtuelnu biblioteku gde vidimo naslovne strane knjiga. Možemo ih organizovati po bilo kom sistemu, po imenima autora, po redosledu kojim želimo da ih pročitamo.


Kada napravimo pauzu od čitanja aplikacija automatski pamti stranicu do koje smo stali. Knjige koje smo započeli da čitamo smeštene su pod karticom Recent reads, gde pored svake knjige piše kada smo započeli sa čitanjem i koliko od koliko stranica smo pročitali.


Postoje još neke opcije za lakšu pretragu ako imamo veliki broj knjiga, ali ja uvek ubacim samo nekoliko pa kada završim sa čitanjem, ili ako počnem da ih čitam pa mi se ne dopadnu, odmah ih brišem.



Klasici srpske književnosti

Aplikacija koja sadrži veliki broj srpskih klasika, uglavnom one koji ulaze u školsku lektiru. Potpnuo je besplatna i vrlo je jednostavna za korišćenje. Ovo su zapravo knjige iz one čuvene Antologije

Kada se aplikacija otvori nudi mogućnost da odaberemo da li želimo da pretražimo dela po naslovima ili po imenima autora. 


Kada odaberemo knjigu koju želimo da pročitamo potrebno je da kliknemo na ikonicu pored da bi se ta knjiga skinula u uređaj i onda možemo početi sa čitanjem. 

Sve je ovo vrlo lepo urađeno. Međutim, naišla sam na dve ogromne greške koje su nedopustive, a verujem da ih ima i više. Razumem ja sve, pravimo svi mi pravopisne greške, progutamo po koje slovce. Ja ih pravim jer sam brzopleta i i brzo kucam još brže pročitam post koji sam napisala i kad se posle nekog vremena vratim tom istom postu onda se čudim kako sam mogla da napravim tako glupe greške. Obično odmah i ispravim greške, ali ovo niko ne ispravlja iako vidim u komentarim da su mnogi ukazali da postoje greške.