среда, 15. фебруар 2017.

Vrati se Zone

Posle filma Santa Maria della Salute u našim bioskopima se pojavio još jedan film koji uz sebe nosi ime jednog od naših najvećih pisaca... 
Odamah da kažem da ova Zona nam baš nikakve veze sa Stevanom Sremcem. Iako je i ovaj nastavak rađen po knjizi to nikako nije ono što je Sremac napisao, već neka savremena spisateljica koja je htela da nastavi nešto što je veliki književnik davno završio. Evo ja nemam šta da radim i sad ću da napišem nastavak Nečiste krvi, a ti koji čitaš ovo idi napiši nastavak Na Drini ćuprija. Dakle, da ponovim, ova Zona nema nikakve veze sa Sremcem, samo je neko ukrao likove koje je on stvorio. 

Prvo nisam ni htela da gledam film i odmah sam imala negativan stav prema njemu, ali ipak nisam mogla ni da sedim mirno i slušam ljude kako ga hvale, prosto sam morala da odem i vidim... Bolje da sam za tih 270 dinara kupila čokolade ili šta već...Priča nam prikazuje Niš na početku dvadesetog veka. Zavirujemo u život nama dobro poznatih junaka koji su sada srećno venčani i pokušavaju da dobiju decu, te njihovu idiličnu ljubav kvari Kalina koja je zaljubljena u Maneta. Što se tiče samog sadržaja ja sam to shvatila ovako, zbog onih scena sa dečicom, kao da su ovim filom hteli da pošalju poruku da se mladi ljudi vole, rađaju decu, budu uporni u osnivanju porodice, uživaju u tome što su dobili decu i provode divne trenutke sa njima. I to je jedino što mi se dopalo, ta poruka koju su oni pokušali da prenesu publici, ako su uopšte to hteli, možda sam ja jedina to tako shvaila. Ostalo velika nula. 
Film je režirao Jug Radivojević. Glavne uloge su pripale Brankici Sebastijanović i Milanu Vasiću. Naša Zona nije mogla ni da savlada dijalekat kako treba te u jednom trenutku priča po niškom a u sledećem kao savremena Beograđanka. Kako su to dopustili? Brinkica jeste veoma lepa, ali je i veoma ukočeni i veoma ne zna da glumi. Sa druge strane, svidelo mi se kako Milan glumi još više kako pivea, ali me ni to nije oduševilo. Lik tetka Doke je pripao odličnoj glumici, ali je previše iskarikiran, njena jedina uloga je tu da da nasmeje pubiku. Tu je i jedna glumica koj je jedina uloga da govori ''Lele'', jedan crnac i lezbejski poljubac 😔. Vrhunac svega je silikonska folk pevačica! Od toliko naših pevača, oni stavili Ljupku Stević. Moram da priznam, i to iskreno kažem, da me je na početku bilo sramota što sedim u bioskpu i gledam toliko lošu glumu, kasnije su se malo popravili. Uloga ovog filma je da nasmeje ljude i to one koji isključe mozak i gledaju ga tako što ne misle na prethodni nastavak. Ja nisam mogla tako da gledam jer sam stalno mislila na predhodni nastavak i upoređivala glumce.  
Zdravko Šotra, naravno, nije hteo da učestvuje u ovom, kao ni svi ostali glumci koji su radili na prvom filmu, koji je snimljen po romanu Zona Zamfirova koji je napisao Stevan Sremac.  Volim ja kada se snimi film po nekoj knjizi, ali ne i da izmišljaju i nastavljaju nešto što je ovako veliki pisac završio. 

P.S. I zašto se film ne zove Vrni se Zone već Vrati?

4 коментара:

 1. Baš sam razmišljala da ga pogledam, ali mislim da sad ipak neću :)

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Svakako će biti uskoro i na televiziji i reklamiraće se stalno, kao i svi naši filmovi, pa tada pogledaj...

   Избриши
 2. Nisam još gledala ni "Santa Mariju" ni "Vrati se, Zone", ali iz radoznalosti ću to svakako učiniti čim se pruži prilika, tek da bih mogla da argumentovano kritikujem.:) Sve što sam čula poklapa se sa tvojim utiscima, tako da sam sigurna da je i ovaj i Šotrin projekat o Lazi sladunjava komercijalna "treš"-udica za gledalište bez mnogo očekivanja i visokih kriterijuma.
  Hvala na tekstu, koristan je i dobro potvrđuje neko moje predubeđenje.:)

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Ja sada čekam seriju Santa Maria della Salute, nadam se da će biti bolja od filma jer je film u potpunosti posvećen ljubavi između Lenke i Lazara, a očekujem da u sriji malo više posvete pažnju i Lazinom stvaralaštvu i ostalim piscima iz tog doba...

   Избриши