Onore de Balzak

Na današnji dan 20.05.1799. rođen je Balzak, jedan od najvećih pisaca francuske koji poše i stvara u doba realizma. Najranije detinjstvo je proveo na imanju svojih roditelja, a od sedme do četrneste godine bio je smešten u Vendomskom koledžu, za sve te godine koje je proveo tamo ni jednom nije otišao kući. Tamo je prošao kroz teške trenutke i morao je da sluša stroge profesore. Već sa dvanaest godina poćinje da piše. Školovanje je nastavio u rodnom mestu, a 1814. prelazi da živi u Pariz. Studira na pravnom fakultetu. Bavio se raznim poslovima, bio je štampar, uzdavač, vlasnik nekih listova, ali je upao u dugove koji su ga pratili čitav život. 

Zanimljiv je njegov ljubavni život sa Evelin Hanska. Sa njom se dopisivao dok je ona još bila u braku sa drugim čovekom. Kada je postala udovica on je odmah zaprosio, ali ga je ona odbila. Proputovali su zajedno kroz mnoge gradove Evrope, da bi na kraju ipak venčali. 

Željan slave i novca pisao je ono što je u tom trenutku bilo popularno. Često je pisao i po 16 sati dnevno, samo da bi što pre završio svoje delo.

Ljudska komedija je zajednički naziv za njegove romane, svi su međusobno povezani i on pruža realnu sliku tadašnjeg pariskog društva. Planirao je da Ljudska komedija sadrži 137 dela, ali je stigao da napiše samo 91. 

Njegovao najpoznatije delo je Čiča Gorio koje je objavio 1835. Glavni junak je Rastinjak koji je došao iz provincije u Pariz i koji pokušava da se probije u visoko društvo Pariza. Živi u pansionu gospođe Voker. Tu upoznaje starog čiča Gorioa koji veoma voli svoje ćerke i radi sve za njih, dok su se one udale za neke imućne Parižane i dolaze kod njega samo kad im nešto treba. 

Citati:


Ružnoća nad lepotom ima tu prednost što lepota prolazi, a ružnoća ostaje.

Kad bi smo znali strahotu i težinu laži, progonili bi smo je ognjem pre nego druge zločine.

Zakoni su paučina kroz koju prolaze velike muhe, a u koju se hvataju male. 

Slava je otrov koji treba uzimati u malim dozama.


Коментари

Популарни постови са овог блога

Ostrvo - Meša Selimović

Derviš i smrt - Meša Selimović, citati

Senka vetra - Karlos Ruis Safon, citati