Dva taga

Kruže internetom ovi tagovi, i na fb i na instangramau i blogovima, svuda ih ima, ja nsiam radila ni jedan do sada, pa sam odlučila da uradim dva. Naravno, oba su vezana za knjige i 'ukrala' sam ih sa drugih blogova.





Book lovers tag

Ovaj tag sam prvo videla na jednom od mojih omiljenih blogova Books and Lilies , a onda malopre i na Nemam ime, imama komentar i onda rekoh da iskoristim ovo vruće vreme i da odradim i ja.

Imaš li određeno mesto za čitanje?
Ne. volim da čitam dok ležim u krevet, volim da čitam za radnim stolom, volim da čitam dok sedim na podu, volim da čitam dok sedim u fotelju, ali onako popreko, ne kao većina normalnih ljudi...


Koristiš li obeleživače stranica (bukmarkere) ili ubaciš bilo koji papirić?
Koristim obeleživače, ali ako se baš desi da sam ga zaturila a moram odmaha da pođem negde onda okrenem knjigu naopačke ili stavim telefon (pa ga posle tražim pola sata gde je).


Da li možeš bilo gde da prekineš čitanje ili moraš da završiš započeto poglavlje?
Volim da završim poglavlje ali se češće dešava da završim samo stranu i pasus zato što me uvek neko prekine ili moram da odem negde.

Da li jedeš ili piješ dok čitaš?
Piće uz knjigu može, hrana nikako. Mada mi se jednom dogodilo da porsipem sok na knjigu iz biblioteke, već sam počela i da izdvajam novac da im kupim novu ako se primeti fleka, ali srećom nije.

Da li su ti uključeni muzika ili TV dok čitaš?
Volim da čitam uz muziku, mogu i da čitam dok je TV upaljen ali da je to nešto što mi neće odvlačiti pažnju.

Čitaš li jednu po jednu knjigu ili započneš više njih istovremeno?
Čitam jednu po jednu, ali se dešava da ne završim jednu, a počnem drugu, međutim toj nedovršenoj se nikad ne vratim.

Da li više voliš da čitaš kod kuće ili negde drugde?
Najviše volim kod kuće. Dok sam išla u srednju imala sam vreme jedino da čitam u busu jer sam putovala 45 minuta do škole (u jednom pravcu) i prosto sam morala nekoko da prekratim to vreme.

Čitaš li u sebi ili na glas? 
U sebi.

Savijaš li knjigu ili je čuvaš kao da je nova?
Nikako. Čuvam knjige k'o oči u glavu, pogotovo ako su tuđe. (sem one jedne na koju sam prosula sok)

Pišeš li u svojim knjigama?
Nikako. Sve što mi se sviđa prepipšem u svesku. Međutim, na prvoj strani uvek napiušem veoma sitno svoje ime i datum kad je knjiga kupljena i ponek gde.


Klasici

Drugi tag sam pronašla opet na gore već spomenutom blogu Nemam ime, komentar imam i reko ajde sad i njega odmah da uradim.

Klasik kojem se pridodaje mnogo pažnje,a koji se tebi ne sviđa?
Mislim da nisam pročitala takav klasik do sada.

Period o kojem  najviše čitaš?
Najviše čitam o Drugom svetskom ratu, nešto manje o Prvom, ali definitivno imam najviše knjiga sa ratnom tematikom.

Omiljena bajka.
Devojčica sa šibicom.

Klasik zbog kojeg se stidiš jer ga još uvek nisi pročitala?
Lista je veoma dugačka, toliko klasika želim da pročitam a nemam vremena. Jadnici - Viktor Igo, Velika očekivanja - Dikens, Lolita - Nabokov,Viridžinija Vulf, još puno njih, ne mogu sad svih da se setim.

Pet klasika koje uskoro planiraš da pročitaš.
Iste one iz predhodnog pitanja.

Omiljena knjiga inspirisana klasikom.
Mislim da je jedina knjiga inspirisana klasikom koju sam do sada pročitala Moj gospodin savršeni - Aleksandra Poter, međutim, ja sam Gordost i predrasude čitala posle toga, tako da mi ništa nije bilo jasno.


Omiljeni film ili TV adaptacija klasika.
Mnogo volim film snimljen po romanu Ubiti pticu rugalicu, gledala sam ga pre neki dan po ko zna koji put i još mu ne nađoh ni jednu jedinu manu. 

Najgora filmska ili TV adaptacija klasika.

Omiljena edicija klasika.
Sviđa mi se edicija koju su izdali Novosti, a koju nemam, koja je bila veoma povoljna, ali ja sam tada bila isuviše mala da bih znala da cenim ono što je vredno i jeftino, tako da imam samo par knjiga odatel, to nikad neću prežaliti.

Klasik za koji smatraša da je zanemaren a koji bi svima preporučila.
Buka i bes. Nije mi jasno zašto je ova knjiga izbačena iz školske lektire, ali eto, bila je na prijemnom ispitu kada sam upisivala fakultet i srećom sam je bila pročitala.