10 за 999 (прва интернет куповина)

Још пре више од две недеље осванула је вест на страницам Лагуне и Делфи књижаре да се спрема велика акција, у уторак (14.априла) у 10 сати, изаћиће списак књига које се могу купити и то по невероватно ниској цени - 10 књига за 999 динара, услови су наручити их  преко интернета и мора баш десет у комплету. Прво сам једва чекала да видим списак књига које су на акцији, али је узбуђење почело да јењава јер до сада никад нисам наручила ништа преко интернета и била сам превише несигурна. И док сам се ја тако премишљала и скупила храброст да наручим књиге у четвртак увече већина добрих наслова је већ била распродата. Цимерка и ја само селе за лаптоп у четвртакк увече и одабрале десет књига од оно мало што је остало. Ја сам изабрала седам: Заувек – Меги Стивотер (трећи део тинејџерске трилогије о љубави између вукодлака и девојке), Лишена снова – Џозефина Анџелина (прича о Хелен која има способност да сиђе у Хад), У сенци свога брата – Уве Тим (писац на приповеда о брату који се добровољно пријавио да иде у рат и убија), Мали Хектор учи шта је живот – Франсоа Лелор, Траљави почеци – Меган Макаферти (књига за младе, писана у форми дневника, где видимо Џескиу и њено суочавање са проблемима на које наилазе млади), Додатне порције - Меган Макаферти (наставак предходне књиге), Спора смрт Лусијане Б – Гиљермо Мартинес (Лусијан умире дечко, а затим још шест блиских особа), а цимерка је изабрала три: Туркето – Метин Ардирт, Џејмс Патерсон – Максимум Рајд, Експеримент – Ејнџел и Ден Симонс – Стрвинарска утеха: Отварање.

И тако је почео онај тежи део – чекање. Ми блесаве, уместо да смо наручиле одмах, па да стигну за два дана, ми наручиле пред сам викенд. Знала сам да у петак неће стићи, надала сам се да ће стићи у суботу, али ко ће да чека понедељак. Међутим, проблем настаје када оне нису стигле ни у понедељак. Слале смо мејлове Делфи књижари, и буквално сам на пет минута проверавала мејл, али ништа. Када су ми коначно одговорили рекли су да ће књиге бити ПОСЛАТЕ крајем недеље. Видела сам на њиховој фесбук страницеи да многи нису добили своје пакете иако су наручили пре мене. Узбуђење је полако нестало, само сам почела да будем напета. Нисам ни мало задовољна доставом, тамо јасно пише да књиге стижу у року од два радна дана, а ја их чекала тако дуго. Најгоре је што сам по коментарима на интернету видела да су неки наручили после нас, а добили их пре нас. Не разумем како они то шаљу и одлучују коме прво. На крају смо добиле мејл да су послате у среду, најгоре је било у четвртак, када је ујутру стигла порука на телефону да их очекујемо тог дана, и коначно су стигле. Не процењив осећај мириса нових књига. Ајде што је моја прва куповина преко интернета скоро успешна, него што сам обогатила своју полицу за седам солидних наслова за само 700 динара.
Већ сам више пута спомињала како су књиге данас веома скупе, ајде што људи мало читају, него и они који воле вероватно тешко одвајају за то или се одлучују за електронска издања. Ја сам ето студент и треба ми прилично пуно времена да накупим новац, а да не тражим од мојих још и за то. Него ако ми дају да купим нешто ја купим јефтиније да уштедим за књиге, још се и трудим да купујем само добре и оне која заиста желим да додирнем и држим у рукама, а остале читам у електронском издању. Ова куповина је била изненадна, али се не кајем, никако. Спремала сам се да купим три Лагунина издања и надам се да ће се наћи на мојој полици ускору. Светлост у прозору – Лусинда Рајли (једна мени веома драга књижевница и кад већ имам три њене књиге зашто не и ову), Кућа сећања и заборава (која је већ дуже на мојој листи) и ускоро би требало да изађе Убити птицу ругалицу (једна од мојих омиљених кењига). За то ће ми требати, по мојој процени, нешто мање од 3000 динара. Сада постоји опција да чекам неку акцију, али ја сам веома нестрпљива јер ове три књиге заиста желим више од свих осталих.
Да се вратим на ову акцију. Када су у питању овакве акције, никако се не може очекивати да ће сада изаћи неки нови наслови или они који су били веома популарни, али ако се одма наруче књиге, када се акција појави на интернету, може се уловити нека добра књига. Има пуно дечијих књига и тинејџерских (више волим да каженм књиге за младе, али ако Лагуна користи тај израз у опис, ајде). Ја искрено волим да се враћам књигама за младе јер су неке заиста добре, па су се и нашле сада на мојој листи. Књигу Траљави почеци сам хтела да читам још кад сам била у основној и никад нисам имала прилике, а ево је сада. Пошто сам закаснила пропустила сам неке добре наслове: Хвала за успомене (мислим да ми је то једина Сесилијина кењига која ми недостаје на полици), Лето мртвих играчака (која ме привлачи још од кад је изашла) и Неодољиво мртва. Нервирала сам се када сам видела људе да дела по друштвеним мрежама да су баш купили те књиге. Али добро, добро је и ово. Мислим да не бих могла да накупим десет наслова да се цимерка није придружила и узела за себе три, а већ у петак ујутру готово да није остало ништа и оно мало добрих књига што је остало – распродато. Изненадила сам се јер сам видела да је на акцији Сара Десен, а ја сам књигу Истина о вечности купила по пуној цени и то два пута, једну за мене једну другарици за рођендан. Ту су још и неке књиге које сам такође куповала по регуларној цени. Увек се питам да ли да купујем одмах или да чекам, шта ако се одмах распродају или никад не буду на акцији? Стално се дешва да Делфи има добре акције само преко интернета, сада, када сам савладала тај страх око куповине, можда ће ми бити лакше да искористим још неку акцију и то ПРВОГ ДАНА КАДА СЕ ПОЈАВИ иначе оде све што је добро.

Сад се највише радујем књигама Меган Макафери, У сенци мога брата и Спора смрт Лусијане Б.