Соба, Ема Донахју

Ема је рођена у Даблину 1969. За собом је оставила многобријне савремене и историјске романе. Код нас је од њених дела преведено једино роман Соба у издању Лагуне. Ја сам искористила прилику и купила га када је био на акцији 3 за 999.

Са једног необичног Џека, прешла сам на читање о дргом Џеку. Већ сам писала о утисцима о роману Аутобиографиј Џека Трбосека и то како свет види сериски убица. Случајност је да се главни јунак Собе зове Џек.
,, Ми смо као људи у књизи а он не да ником другом да је чита.''
Радњу овог романа пратимо из очију петогодишњег Џека који живи са својом мамом у свега 16 квадрата. Ту је рођен и никада није изашао ван собе. Соба је за њега читав свет. Понекад у њу уђе Стари Џек, али он мора да поштује правило и да седи у ормару када он дође. Трудим се да не напишем нешто што би покварило узбуђење при читању оних који ово дело нису још увек прочитали. Мислим да би свака ситница коју бих даље рекла о радњи романа на неки начин допринела да се поквари утисак. Зато ћу се задржати само на том кратком опису.
Поменула бих стил писања који је одличан. Верујем да је било тешко писати из угла петогодишњег дечака који још и није видео свет, али то је одлично одрађено. Књига држи пажњу до самог краја, увек се нешто дешава. Иако драма, веома је духовита. Џек има тако блесаво размишљање да ме у једном минуту насмеје и растужи. Добро је приказан и лик мајке и њена брига за Џеком, то како га је васпитала у најтежим могућим условима и како се борила за њихове животе.

Оцена (од 1 до 5): 4
Најдражи лик: Наравно Џек
Нјагори лик: Стари Ник, иако има веома важну улогу у овом делу, готово да се не спомиње и знамо веома мало о њему.
Шта сам нучила: Свет је веома окрутан пун одвратних људи који мисле да могу све и да је све дозвољено па чак и то да управљају туђим животом и да третирају друге људе као да НИСУ ЉУДИ. Никад не знаш шта може да ти се догоди. Али опет, увек постоји нека нада, нека светлост. Овде ја та светлост мали Џек који даје снагу својој мами да живи.

Следеће читам: Време смрти 3, Ваљевска болница – Добрица Ћосић