Hari Poter

Kao što spomenuh, trenutno čitam knjigu Hari Poter i vatreni pehar. 
Serijal o Hariju je nešto uz šta je moja generacija odrasla. I ja sam vrlo ponosna. Ne verujem da bi neko dete danas uzleo da čita o malom čarobnjaku. Ustvari, ne verujem da neko deta danas uzelo da čita o bilo čemu. Za njih je to sramota, a nije ih sramota da se slikaju goli. Ali da sada ne skrećem temo o Hariju. 
Dakle, ceo svet izgrađen za jednog dečaka. Mislim da nikada neće prestati da se čita, ja ću ga svakako čitati ponovo i pnovo. Jednostavno ne može da mi dosadi. Mislim da ne postoji ni jedna knjiga koju volim na taj poseban način. Kao da je deo mene. Ja imam samo drugi deo. Imala sam i treći, ali mi neko nije vratio kada sam mu pozajmila. Trenutno ne mogu da priuštim sebi ostale knjige. Svakako su preskupe, ali se nadam da ću ih jednog dana imati na policu. Imam sve delove u pdf-u.
Moram da spomenem da su i svi filmovi odrađeni odlično. Samo se ja uvek nerviram kada izbce neki deo iz knjige. I ovako traju dugo. Koliko bi tek trajali da baš svaki detalj iz knjige ubace u film.
Htela sam da podelim neke zanimljivosti na koje sam naletela tumarajući po internetu.



1. Prva knjiga o Hariju Poteru objavljena je 1998. godine, iste godine kada je vojevana čuvena finalna bitka za Hogvarts ( bitka koja je označila kraj II velikog čarobnjačkog rata ).
"Ja otvaram na kraju.", rekla je pisac knjige Džoan K. Rouling.

2. Natpis u "Ogledalu otkrovenja", kada se pročita naopako, glasi: "Ne odražavam tvoj lik već želju tvog srca."

3. Kovanica "Expecto Patronum" koja se izgovara u filmu kao bacanje čini, na latinskom jeziku znači: "Čekam čuvara."
4. S obzirom da "Patronus" predstavlja fizički prikaz nečije duše, Harijevi otac i majka su prikazani kao jelen i srna, što ih čini srodnim dušama.
5. Patronus Rona Vizlija je terijer rase džek rasel, poznat po jurnjavi za drugima. Patronus harizmatične Hermione je vidra.
6. Posle Fredove smrti, njegov brat blizanac Džordž nikada nije uspeo da prizove svoj "Patronus".
7. Džoan Rouling je izjavila kako je inspiraciju za ime sove Hedviga pronašla u knjizi o svecima.
8. Kada im se promeni raspored, slova imena profesora Remus Lupina prelaze u "primus lupe", što na latinskom znači "prvi vuk."
9. Roulinova kaže da ukoliko bi Voldemor ugledao "bogarta" ( magijska tvorevina koja menja i preuzima oblik čovekovog straha ), preuzeo bi oblik sopstvenog leša, s obzirom da se mračni lord najviše plaši smrti.
10. Sirijus Blek i Fred Vizli, dvojica šaljivdžija iz knjige, umiru smejući se.
11. Kada je umro, Dambldor je imao 150 godina.
12. Prezime Malfojevih potiče od latinske reči "maleficus", što u prevodu znači "činiti zlo."
13. Čarobni štapić Starijih ( Elder wand ) je jedini koji sadrži dlaku Testrala, zveri koju mogu videti jedino oni koji su prisustvovali smrti.
14. Dž. Rouling je prvobitno htela da "ubije" Artura Vizlija u petoj knjizi, ali se onda predomislila i zamenila ga sa Sirijusom Blekom.
15. Dementori ( mračna bića, jedna od najpakosnijih koja su ikada naselila svet ) zapravo predstavljaju iskustva Dž. Rouling u njenoj borbi sa depresijom.
16. Voldemor nije sposoban za ljubav jer je začet pod dejstvom ljubavnog napitka.
17. Profesor Snejp je mrzeo Nevila zbog toga što je on trebao da bude Izabrani. Da je Nevil to postao, Lili ne bi umrla tako mlada.

18. Ukoliko bi Magl ( Muggle: osoba koja je rođena u ne-magijskoj porodici i ne može da sprovodi istu ) došao u Hogvarts, zapravo bi video staru oronulu zgradu na čijem ulazu piše "Opasno, ne prilazi".
19. Dementori ne dišu. Oni rastu poput gljiva gde god postoji raspad, truljenje.
20. Na dan kada su Hari i Ron spasili Hermionu od trola i tako postalji prijatelji, jeste desetogodišnjica od smrti Harijevih roditelja.
21. Belatriks ( čistokrvna veštica, starija sestra Narcise Malfoj ) na latinskom znači "žena ratnik."
22. "Lawander Brown" ( veštica učenik Hogvartsa, pripadala je kući Grifindora ) je zapravo anagram za "brand new lover", što znači potpuno nova ljubavnica.
23. Dambldor je stara engleska reč za bumbara. Roulingova je rekla da je ime smislila tako što je Dambldora zamišljala kako uživa dok oponaša znak zujanja.
24. Spisateljica je rekla kako je ozbiljno razmišljala o tome da "ubije" lik Rona Vizlija na sredini romana.
25. U univerzumu Harija Potera, u Velikoj Britaniji živi otprilike tri hiljade čarobnjaka.
26. Hari Poter stalno nosi naočare jer je Roulingova time želela da ukaže na njegovu stalnu ranjivost.
27. Svi pripadnici kuće Blek su ime dobili po zvezdama. Sirijus jena primer, ime dobio po zvezdi psa.
28. Hari je prvi put u Prajvet Drajv broj 4 stigao na Hagridovom motoru. Kad je poslednji put otišao odatle, učinio je to na istovetan način, motorom.
29. Voldemor je imao 71 godinu kada je umro.
30. Svakih 30 sekundi, neko na svetu počne da čita knjigu o Hariju Poteru.

Moja najdraža je ova poslednja i nadam se da je tačna.
P.S. Drago mi je da naša Wikipedia ima odlične stranice o Hariju. Takođe da ne zaboravim da spomenem Pottermore.