Ubiti pticu rugalicu, Harper LI


Moja najbolja drugarica iz srednje škole mi  je pročitala knjigu Ubiti pticu rugalicu i rekla da je dobra, pa sam odlučila da je i ja pročitam. Nisam ništa očekivala. Jednostavno sam našla PDF na internetu i počela da čitam. Nisam znala ni o čemu se radi.

Knjigu je napisala Harper Li, objavljen je 1960, nagrađen je Pulicerovom nagradom 1961.


                                              Harper Li

Radnju knjige pratimo iz očiju Skaut, male devojčice koja živi sa ocem Atikusom, koji je advokat, i starijim bratom Džemom. Žive u jednom malo mestu u Ameriku, tridesetih godina prošlog veka u vreme velike rasne netrpeljivosti između belaca i crnaca. Ili je možda bolje da kažem mržnje belaca prema crncima. Ta rasna i staležna netrpeljivost je prikazana iz ugla dece, deluje naivno, ali nije. Kad se malo više zadubi u čitanje, vidi se da ovo nije samo dečija knjiga već je nešto više. Stil je lagan i brzo se čita. Početak je malo konfuzan. 
Može se reći da paralelno idu dve priče - jedna naivna i dečija. gde Skaut, Džem i Bil pokušavaju da vide Bua, suseda koji nikad ne izlazi iz kuće, druga priča je ona ozbiljnija, koja je i glavna tema romana gde je prikazano suđenje Tomu. Naime, Tom je crnac koji je osumnjičen da je sliovao jednu siromašnu belkinju, a Atikus je njegov advokat. Prikazano je kako su deca doživela taj događaj i kako je okolina uticala na njih zato što njihov otac mora da brani crnca.
Pouka knjige je više nego jasna - čemu ta netrpeljivot između rasa? I crnci i belci su ljudi i treba da imaju ista prava.

Godine 1961. po romanu je snimljen film To Kill a Mockingbird koji sam sinoć odgledala. I flim je podjednako dobar kao i knjiga.

 Scena iz filma - Atikus i Tom na sudu.
Scena iz filma - Jem i Skaut